Bilgisayar Programcılığı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Program İçeriği
Bilgisayar Programcılığı Programı Nedir?
İş hayatının ve toplumsal yaşamın bilgi toplama, işleme, depolama ve raporlama problemlerini, bilgisayarda çözmek için çalışacak ara insan gücünü yetiştiren programdır. Bölüm mezunları çoğunlukla şirketlerin bilgi işlem merkezlerinde çalışmaktadır.
Neden bu programı okumalısınız?
Kodlama derslerinin ilkokula indiği, kullandığımız cihazların kumanda panellerinin yetersiz kaldığı, ülkelerin kendi milli yazılımlarını ve işletim sistemlerini geliştirdiği, elektronik tasarımların giyilebilir ve programlanabilir olduğu günler yaşamaktayız.
Yaşamın her alanında yazılım kullanımı ve ihtiyacı artarken, sadece kullanıcılar olarak kalmamız beklenemez. Bu yazılımları üreten ve geliştirenler bilgisayar programcılarına duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.
Analiz veya test uzmanı gibi farklı işlerde çalışabilecek nitelikli bilgisayar programcıları gereklidir.
Her işletmede yazılım bilgisi olan, uygulamalar üretip geliştirebilecek bilgisayar programcılarına ihtiyaç artmaktadır
Kimler bu programda okumalıdır?
Meraklı, tutkulu, sabırlı bilgisayar karşısında saatlerini geçirmekten sıkılmayacak olanlar, kendi kendini geliştirebilen,
Yeni teknolojileri yakından takip eden,
Mantık ve sayısal becerilere sahip
Gözlem yeteneğine sahip, bir iş yerinde işlerin nasıl yürütüldüğünü nelerin kayıt altına alındığını/alınması gerektiğini analiz edip, bu iş akışını bilgisayarın dili ile anlatabilen..
Yabancı dilde kendi mesleği ile ilgili yayınları, haberleri, ürün tanıtımlarını takip edebilen
Geliştirdiği yazılım uygulamalarıyla kullanıcılara etkin çözümler üretmek isteyen, bilgisayarı sadece alışılagelmiş işleri gerçekleştirme aracı olmaktan çıkarıp insanların problemlerine çözüm üreten bir araca dönüştürmek isteyenler, bu bölümü okuyabilirler.

 Balıkesir MYO, Bilgisayar Programcılığında Nasıl Bir Eğitim Veriliyor?
Beş laboratuvarda toplam 170 bilgisayarla, alanında yetkin öğretim elemanları tarafından verilen eğitimde web, masaüstü, mobil gibi farklı platformlarda güncel geliştirme araçları ve teknolojileri kullanılarak, yazılım ve veri tabanı alanında, tamamı uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. İlk yıl kültür dersleri ile birlikte bilgisayara ve programcılığa giriş dersleri verilmektedir. İkinci yıl mesleki alan dersleri yoğunluk kazanmaktadır. Birinci yılın sonunda 30 iş günü stajın yapılması zorunludur. Son dönem, Sistem Analizi ve Tasarımı dersinde öğrencilerimiz profesyonelliğe ilk adım sayılabilecek bitirme projelerini gerçekleştirmektedirler.
Balıkesir MYO Bilgisayar Programcılığı, günün gelişen yazılım trendlerine uygun güncellenen geniş kapsamlı içeriği sayesinde web ve masaüstü uygulamalar geliştirebilen, sunucu ağ sistemlerini, veri tabanı yönetebilen ve programlayabilen mezunlar verir.
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör.Dr. Alp İmrek
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Semih KELEŞ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Ecmel Albayrak
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör.Dr. Alp İMREK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör.Dr. Erol ÖZÇEKİÇ
Sekreter
Bölüm Sekreteri Fatma TELLAL
Tarihçe
Bölümümüz Bilgisayar Donanımı Bölümü adıyla 2000 yılında örgün öğretime başlamıştır. 2003 yılında MEB-YÖK işbirliği ile gerçekleşen projede adı “Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama” olarak değiştirilmiştir. 2007 gerçekleşen İKMEP programı ile “Bilgisayar Programcılığı” adını almıştır. Bilgisayar Teknolojileri Bölümü kapsamında Bilgisayar Programcılığı Programı olup, söz konusu program 1. Öğretimde toplam kontenjanı 74 dür. Bölümümüzde yeni bir program olarak, "Yapay Zeka Operatörlüğü" programının açılması talebimiz 19.03.2025 tarihinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından kabul edilmiştir.
Kazanılan Derece
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans derecesi alırlar. Bilgisayar Programcılığı programından mezun olan öğrenciler “Bilgisayar Teknikeri” unvanını almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Türk Vatandaşları İçin:
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı yoluyla yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlar.
Uluslararası Öğrenciler İçin:
(1) Lise Diploması ve Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından verilen "Denklik Belgesi". (2) Yükseköğretimde ulusal otorite olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınan Uluslararası Öğrenci Sınavı (YÖS) veya SAT I, ACT vb. gibi uluslararası üniversite giriş sınavları. Adaylar, YÖS veya eşdeğer sınavlardan aldıkları puanlara göre programlara erişim sağlar.
Üst Kademeye Geçiş
Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) alınan puan ve kontenjan durumlarına göre çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına geçiş yapma imkânına sahiptirler. Bilgisayar Programcılığı Programından Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları Aşağıdaki Gibidir:

Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar-Enformatik, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Endüstri Mühendisliği, Fizik, Fizik Mühendisliği, İstatistik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Matematik-Bilgisayar, Meteoroloji Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği

Mezuniyet Koşulları
Bilgisayar Programcılığı Programından öğrencilerin mezun olabilmesi için müfredatta yer alan toplam 120 AKTS'lik kredi yükünü almış olması, genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması , staj yapmış olması ve ilgili yönetim kurulunca mezuniyetine kararı verilmiş olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bilgisayar Programcılığı programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; bilgisayar sektöründe, teknik servislerde ve işletmelerde istihdam edilirler. Program mezunları kendi girişimlerini yapabilecekleri gibi; kamu ve özel sektör kuruluşlarının bilgi işlem, yazılım, donanım, iletişim ağları ya da bakım onarım servislerinde ihtiyaç duyulan bilişim personeli açığını doldurabileceklerdir. Yaz stajı, bu bölümde okuyan öğrencilerin iş hayatına hazırlanmaları konusunda faydalı olmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav (vize) ve en az 1 yarıyıl sonu sınavına (final) tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 üzerinden değerlendirip, ara sınavın %40'ı, dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma, ortalama olarak da 45’i sağlama zorunluluğu vardır. Başarı notu tabloya göre harfe dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. FF harf notu alınan ve başarısız sayılan dersler ilk açıldığı dönemde tekrar edilir.



https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=4810&lang=tr