İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Program İçeriği
İklimlendirme ve Soğutma cihazların kurulum, bakım ve onarımını yapabilen, yeni teknolojik gelişmeleri takip ederek İklimlendirme ve Soğutma alanına  uyarlayabilen nitelikli, iş becerisi yüksek ve konusunda uzman ara eleman yetiştirmek için gerekli teorik ve uygulamalı eğitimleri içerir.
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Hakan ÇITAK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör.Dr. Bahri AKSU
Sekreter
Bölüm Sekreteri Fatma TELLAL
Tarihçe
Geliştirilen bu eğitim programı iki yıl süreli ve dört yarıyıl olarak planlanmıştır.Program ikinci yarıyıl sonunda başlamak üzere otuz iş günü endüstriye dayalı öğrenimle desteklenmiştir. Bu programda kullanılan eğitim program modeli, günümüz teknolojisine uygun tekniker eğitimi ihtiyaçlarına cevap verecek niteliktedir. Öğrenci ders boyunca aktif bir rol oynar, işlenen konunun teorik içeriği i ile birlikte uzmanlık dalı ile ilgili cihazları kullanarak deneyleri yapar.
Kazanılan Derece
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Ön Lisans derecesi alırlar. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler “İklimlendirme ve Soğutma Teknikeri” unvanını almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Türk Vatandaşları İçin:
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı yoluyla yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlar.
Uluslararası Öğrenciler İçin:
(1) Lise Diploması ve Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından verilen "Denklik Belgesi". (2) Yükseköğretimde ulusal otorite olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınan Uluslararası Öğrenci Sınavı (YÖS) veya SAT I, ACT vb. gibi uluslararası üniversite giriş sınavları. Adaylar, YÖS veya eşdeğer sınavlardan aldıkları puanlara göre programlara erişim sağlar.
Üst Kademeye Geçiş
İklimlendirme ve Soğutma Programı'nı tamamlayan öğrencilere dikey geçiş sınavı sonuçlarına göre Mühendislik ve Teknoloji Fakülltelerinin Makina Mühendisliğ ve Enerji Sistemleri Mühendisliğine geçiş yapabilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programından öğrencilerin mezun olabilmesi için müfredatta yer alan toplam 120 AKTS'lik kredi yükünü almış olması, genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması , staj yapmış olması ve ilgili yönetim kurulunca mezuniyetine kararı verilmiş olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olan öğrenciler Kamu ve özel sektörde tekniker olarak çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav (vize) ve en az 1 yarıyıl sonu sınavına (final) tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 üzerinden değerlendirip, ara sınavın %40'ı, dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma, ortalama olarak da 45’i sağlama zorunluluğu vardır. Başarı notu tabloya göre harfe dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. FF harf notu alınan ve başarısız sayılan dersler ilk açıldığı dönemde tekrar edilir.



https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=4825&lang=tr