Ebelik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Program İçeriği
Programın amacı; gebelik tanısı koyarak gerekli muayeneleri yapabilen; doğum öncesi anne ve fetüsü izleyerek bakımını yapabilen; doğum anında annenin bakımını yapabilen; fetüsü izleyip normalden sapmaları belirleyebilen; normal doğum yaptıran ve gerekli hallerde epizyotomi yapabilen; acil durumlarda makat doğum yaptırabilen; anne ve yenidoğandaki anormal durumları belirleyebilen; gerektiğinde plasentayı elle çıkarabilen ve uterus kontrolü yapabilen; yenidoğanın bakım ve izlemini yapabilen; annenin doğum sonu dönemde bakım ve izlemini yapabilen, riskli durumlarda sevk eden; jinekoloji ve obstetri alanındaki patolojik vakaların bakımını yapabilen; aile planlaması uygulamalarına katılan; gebelikte, dahili ve cerrahi sorunların bakımını başlatabilen ebeler yetiştirmektir.
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Selda Yörük
Sekreter
Bölüm Sekreteri Servet DEMİR
Tarihçe
Türkiye'nin en köklü okullarından biri olan Fakültemiz 11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3837 sayılı Kanun ile kurulan Fakültemiz; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan bir anlaşma ile;
10 Eylül 1992 tarihinde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olup ön lisans düzeyinde eğitim öğretime başlamış,
2 Kasım 1996 tarih 96/685 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Balıkesir Sağlık Yüksekokulu olarak lisans düzeyinde eğitime geçilmiştir.
25 Nisan 2007 yılında çıkarılan hemşirelik kanunu değişikliği sonrası sağlık memurluğu bölümü kapatılarak hemşirelik bölümünde eğitim verilmeye başlanmıştır.
3 Şubat 2012 tarih ve 5765 sayılı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının olurlarıyla Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Beslenme ve Diyetetik bölümleri açılmıştır (Beslenme ve Diyetetik bölümüne henüz öğrenci kabulü yapılmamaktadır.)
14.06.2018 tarih ve 30451 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2018/11959 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatılarak Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) kurulmuştur.
Fakültemiz bünyesinde Eğitim-Öğretim faaliyetlerine devam eden Hemşirelik ve Ebelik Bölümlerinin yanı sıra, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 03.02.2012 tarih ve 5765 sayılı olurlarıyla açılması uygun görülen Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Beslenme ve Diyetetik Bölümleri bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
LİSANS
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite öğrenci seçme sınavından yeterli puanı almış olması ve sağlık kururlu raporu gerekir. Yurt içi eş değer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci YÖK ün belirlemiş olduğu kurallara ve mevzuata uygun olarak yatay geçiş yapabilir.
(http://www.yok.gov.tr)
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans ve doktora programları bulunmamaktadır. Ancak lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Yabancı Dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla diğer üniversitelerin lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Üniversitemize 2007 ve öncesinde kayıt olan öğrencilere ve 2008 ve sonrasında kayıt olan öğrencilere uygulanan iki tür yönetmelik bulunmaktadır (Yönetmelik 1-Y1; Yönetmelik 2-Y2):
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 2007 ve öncesi girişli öğrenciler 100 üzerinden 50 ve 2010 ve sonrasıgirişli öğrenciler ise 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Ebeler hastaneler,toplum sağlığı merkezleri, açs-ap merkezleri,rehabilitasyon merkezleri, sağlık bakım merkezleri, okul sağlığı merkezleri, özel gruplar için (çocuklar, yaşılar, özürlüler vs.) bakımve eğitim merkezleri, iş sağlığı merkezleri, evde bakım şirketleri ve acil bakım servisleri de dahil olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışırlar. Ayrıca ebeler üniversitelerde akademik çalışmalarının yanı sıra klinisyen, eğitimci, yönetici veya koordinatör olarak ta çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Programa devam eden öğrenciler bir dersten veya uygulamadan yarıyıl/yılsonu ve varsa bütünleme sınavlarına girebilmek için; teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine devam etmiş olmalıdır. Derse devam eden öğrenciler, her dönem için 1 ara sınav ve 1 final sınavına girerler. Başarı notu ara sınavın %40'ı, final sınavının %60'ı alınarak belirlenir. Bazı derslerin değerlendirilmesi sadece bu sınavlarla değil, ödev ve projelerle yapılabilmektedir. Geniş bilgi için "Öğretim Programı" bölümündeki ilgili derse bakınız.



https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=14604