Psikoloji - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği


Psikoloji bölümü dört yıl (8 dönem) süren bir lisans programı olup bölüm öğrencileri, ilk iki yıl temel zorunlu dersleri; üçüncü ve dördüncü eğitim yılında ise zorunlu derslerin yanı sıra seçmeli dersleri alırlar. Yoğun ilgi gören ve popülerliği giderek artan psikoloji lisans programından mezun olan öğrenciler "Psikolog" unvanı alarak Çocuk Esirgeme Kurumu, hastane, huzur evi, halk sağlığı, okul gibi resmi kurumlar yanında özel endüstri kuruluşlarında, rehabilitasyon merkezlerinde ve araştırma kuruluşlarında istihdam edilmektedirler. Bunun yanında bölüm mezunları “psikolog” unvanı ile kendi özel işyerlerini açarak hizmet vermektedirler. Gerekli şartları yerine getirmiş mezun öğrenciler psikolojinin alt dallarında yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademisyen olmaktadır.

Balıkesir Üniversitesi Psikoloji Bölümü uygulama ve kuramsal alanlarda çalışmak üzere psikolog yetiştirmeyi; üretilen psikoloji bilgisini insana dair sorunların çözümüne katkı sunmayı, alandaki yeni gelişmeler ve ülkemizin ihtiyaçlarını gözeterek evrensel düzeyde psikologlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Mesleki yeterliliklerin yanı sıra; öğrencilerin eleştirel düşünme, sağlıklı karar verme, sosyal ve etik sorumluluk taşıma gibi beceriler kazanması Balıkesir Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nün temel hedeflerinden bazılarıdır.

Bölümün Misyonu

Evrensel değerler ışığında ülkemizin ve insanlığın ihtiyacı olan, üstün niteliklere haiz psikologlar yetiştirmek, eğitim ve araştırma alanlarındaki üretimini insanlık yararına sunmaktır.

Bölümün Vizyonu

Üniversitemizin misyonu, vizyonu, değerleri ve stratejik amaçları doğrultusunda bölümün mensubu ve mezunu olmaktan övünç duyan psikologlar yetiştirmek; üreteceği bilgilerle çağdaş psikolojinin ilerlemesine ve insanların kendilerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunmaktır. 

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Özer Çetin
Anabilim Dalı Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Bedirhan Gültepe
Anabilim Dalı Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yasin Şenyurt
Tarihçe
Üniversitemiz Merkez Kampüsünde yer alan Fen-Edebiyat Fakültesi’nde bulunan bölümümüz 2019-2020 Akademik yılı itibariyle öğrenci almaya başlamıştır. Bölümümüzde beş öğretim Üyesi, bir araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Lisans derecesi
Kabul Koşulları
TÜRK ÖĞRENCİLER İÇİN Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü ÖSYS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER İÇİN Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT I, ACT, GCE vb. gibi sınav sonuçlarına göre yada Üniversitemizce veya Türkiye’deki üniversitelerince yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavından ilgili yönergeler çerçevesinde geçerli puan alan adaylar kabul edilmektedir. DEĞİŞİM PROGRAMLARI İÇİN Değişim öğrencilerinin kabulü, Balıkesir Üniversitesi ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus, Farabi, Mevlana ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. ÖZEL ÖĞRENCİLER İÇİN Özel öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler. Üniversitemizde eğitim dilinin bazı derslerde İngilizce olması nedeniyle, öğrencilerin bu derslere kayıtlanabilmesi için aynı zamanda İngilizce Dil Yeterliliklerini belgelemeleri gerekmektedir LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN Adaylar, Balıkesir Üniversitesi web sayfasından ilan edilen başvuru süresi içinde istenilen belgelerle ilgili enstitüye başvururlar. Başvuru koşulları ve belgeler Balıkesir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirlenmiştir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Psikoloji Mezunlarının Kamu ve Devlet Kurumlarındaki Çalışma Alanları ve İş Olankları(*) Tüm Bakanlıkların İlgili Birimlerinde (Sağlık, Adalet, Çalışma, İçişleri, Dışişleri vb.) Sağlık Bakanlığında Devlet ve Araştırma Hastanelerinde Sağlık Müdürlüklerinde Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinde Valiliklerde Belediyelerde Emniyet Genel Müdürlüğünde Çocuk Esirgeme Yurtlarında Yaşlı Bakım Merkezlerinde Huzurevlerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Üniversitelerin Mediko-Sosyal Birimlerinde Adalet Bakanlığında Aile Mahkemelerinde Çocuk Mahkemelerinde Denetimli Serbestlik Birimlerinde Cezaevlerinde İl Afet Müdürlüklerinde Yükseköğretim kredi ve yurtlarda Askeri Kurumlarda Psikoloji mezunlarının KPSS’de kaç puanla hangi kurumlara atandığını görmek için tıklayın! Milli Eğitim Bakanlığında Rehber Öğretmen, Psikolog, Psikoloji Öğretmeni, Öğretmenlik Meslek Dersi Öğretmeni kadrolarında(**) (*)KPSS sınavına girme şartı vardır. KPSS 3 puan türü (genel kültür ve genel yetenek) puan türleri atamaya esas puan türüdür. (**)Psikoloji mezunları Milli Eğitim Bakanlığında “Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen ve Meslek Dersi Öğretmeni (Psikoloji, Felsefe, Mantık, Eğitim psikolojisi, sosyoloji, gerontopsikiyatri vb. dersleri) olarak atanabilmektedir. Bunun için; Pedagojik formasyon eğitimi almaları şarttır. Pedagojik formasyonu olan mezunlar birinci öncelikli, formasyonu olmayanlar ise KPSS’den 75 puan aldıktan sonra ikinci öncelikli olarak atanırlar (Pedagojik Formasyon eğitimi ile ilgili YOK ve MEB yeni bir düzenleme yapmaktadır. Halihazırda MEB bu alanda açık olduğu için psikoloji bölümü mezunlarını formasyonsuz olarak almakta ve formasyon eğitimini kendi bakanlık bünyesinde stajyerlik süresi içerisinde vermektedir.) Psikoloji Mezunlarının Özel Sektördeki Çalışma Alanları ve İş Olankları Her türlü eğitim kurumunun rehberlik merkezlerinde Dershanelerde (Her özel eğitim kurumu yasal olarak psikolojik danışman ya da psikolog çalıştırmak zorunda) Özel Okullarda (Her özel eğitim kurumu yasal olarak psikolojik danışman ya da psikolog çalıştırmak zorunda) Özel Eğitim Kurumları (Her özel eğitim kurumu yasal olarak psikolojik danışman ya da psikolog çalıştırmak zorunda) Ölçme-değerlendirme merkezlerinde Psikoteknik Labaratuvarlarında (Her özel eğitim kurumu yasal olarak psikolog çalıştırmak zorunda) Özel Hastanelerde Özel danışmanlık merkezi ve kliniklerde Endüstri işletmelerinde personel seçimi, ergonometri, pazar araştırmaları birimlerinde Kreş ve Özel Anasınıflarda (Her özel eğitim kurumu yasal olarak psikolojik danışman ya da psikolog çalıştırmak zorunda) Araştırma şirketlerinde, Reklamcılık sektöründe, Halkla ilişkiler biriminde Şirketlerin İnsan Kaynakları Departmanında Spor kulüplerinde Not 1: Özel ve devlet hastanelerinde psikoloji mezunları psikolog kadrosunun dışında ayrıca Klinik psikolog kadrosu kadrosunda da çalışabilmektedir. Psikoloji mezunlarının Klinik psikolog olarak çalışabilmesi için Klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmaları şarttır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için yıl içi çalışmaları (sınav, ödev, proje, sunum vb.) ve yıl sonu sınavları yapılmaktadır.



https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=14634