Mimari Restorasyon - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Figen ERDOĞDU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Figen ERDOĞDU
Tarihçe
Ayvalık’ın sahip olduğu sivil ve dini mimari kültür varlıkları arkeolojik, sanat tarihi ve mimarlık tarihi açısından ünik örnekler oluşturmaktadır. Öncelikle Ayvalık, ve Edremit körfezinin sahip olduğu zengin mirasın korunması, yarınlara aktarılması çağımızın en önemli gerekliliklerindendir. Yöre evlerinin ve dini mimari örneklerin zamanın yıkıcılığına direnememesi, ünik olan bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılamaması ve turizmin hizmetine sunulamaması ülkemiz için büyük bir kayıptır.

Ayvalık’ın bölgeye özgü sarımsak taşından yapılan evlerinin, dini mimari örneklerinin geleceğe taşınması, bu bölümden mezun olacak elemanlarla da sağlanabilecektir. Bu program kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu bu alanda nitelikli eleman ihtiyacını sağlayacaktır. Program tarihsel ve kentsel sit alanlarında aktif restorasyon ve konservasyon çalışmalarını yürütmeye de yardımcı olur.

Programdan mezun olan öğrenciler özel mimarlık bürolarında, Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı ilgili birimlerde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığında, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Rölöve ve Anıtlar Teknik Müdürlüğünde, arkeolojik kazılarda ve özel restorasyon projelerinde çalışabilirler.

İki yıllık ön lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler ilgili dört senelik okullara dikey geçiş de yapabilirler.
Kazanılan Derece
Önlisans
Kabul Koşulları
Türk Vatandaşları için: (1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Uluslararası Öğrenciler için: (1) Lise Diploması ve Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından verilen “Denklik Belgesi”, (2) Uluslararası Öğrenci Sınavı (YÖS) veya SAT I, ACT vb. uluslararası üniversite giriş sınavları, Yükseköğretimde ulusal otorite olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınan Adaylar programlara YÖS veya eşdeğeri sınavlardan aldıkları puanlara göre erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, çalışmanın ilgili bir alanındaki lisans derece programlarına başvurabilir ve merkezi, ülke çapında bir Dikey Geçiş Sınavı ile bu programlara erişebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için;
Öğretim planındaki tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve 120 AKTS almaları zorunludur.
Stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.(Genel Not Ortalaması yerel krediye göre hesaplanmaktadır.)
Mezun İstihdam Olanakları
Bu derece ile uzmanlık alanında mesleğini yapabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Türkçe
%40 Arasınav,
%60 final sınavı



https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4804