Bilgisayar Programcılığı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör.Dr. Alp İmrek
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. M.Faik ŞENERGİN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Alp İMREK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Semih KELEŞ
Sekreter
Bölüm Sekreteri Fatma TELLAL
Tarihçe
Bölümümüz Bilgisayar Donanımı Bölümü adıyla 2000 yılında örgün öğretime başlamıştır. 2003 yılında MEB-YÖK işbirliği ile gerçekleşen projede adı “Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama” olarak değiştirilmiştir. 2007 gerçekleşen İKMEP programı ile “Bilgisayar Programcılığı” adını almıştır. Bilgisayar Teknolojileri Bölümü kapsamında Bilgisayar Programcılığı Programı olup, söz konusu program 1. Öğretimde 2 şube ve 2. Öğretimde 1 şube olarak devam etmektedir. 1. Öğretimin kontenjan sayısı 80, 2. Öğretimin kontenjan sayısı 45’dir.
Kazanılan Derece
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans derecesi alırlar. Bilgisayar Programcılığı programından mezun olan öğrenciler “Bilgisayar Teknikeri” unvanını almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Balıkesir Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Programına, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav ile öğrenci kabul edilir. Bölüme TYT puan türünde öğrenci alımı yapılmakta ve bölümümüzde 2 yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) alınan puan ve kontenjan durumlarına göre çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına geçiş yapma imkânına sahiptirler. Bilgisayar Programcılığı Programından Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları Aşağıdaki Gibidir:

Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar-Enformatik, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Endüstri Mühendisliği, Fizik, Fizik Mühendisliği, İstatistik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Matematik-Bilgisayar, Meteoroloji Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği

Mezuniyet Koşulları
Bilgisayar Programcılığı Programından öğrencilerin mezun olabilmesi için müfredatta yer alan toplam 120 AKTS'lik kredi yükünü almış olması, genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması , staj yapmış olması ve ilgili yönetim kurulunca mezuniyetine kararı verilmiş olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bilgisayar Programcılığı programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; bilgisayar sektöründe, teknik servislerde ve işletmelerde istihdam edilirler. Program mezunları kendi girişimlerini yapabilecekleri gibi; kamu ve özel sektör kuruluşlarının bilgi işlem, yazılım, donanım, iletişim ağları ya da bakım onarım servislerinde ihtiyaç duyulan bilişim personeli açığını doldurabileceklerdir. Yaz stajı, bu bölümde okuyan öğrencilerin iş hayatına hazırlanmaları konusunda faydalı olmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav (vize) ve en az 1 yarıyıl sonu sınavına (final) tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 üzerinden değerlendirip, ara sınavın %40'ı, dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma, ortalama olarak da 45’i sağlama zorunluluğu vardır. Başarı notu tabloya göre harfe dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. FF harf notu alınan ve başarısız sayılan dersler ilk açıldığı dönemde tekrar edilir.



https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4810