Elektronik Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Program İçeriği

Elektronik Teknolojisi Programı; çeşitli elektronik cihazların kurulmasını sağlayan, onarımını yapan, yeni teknolojileri anlayan ve öğrendiği teorik bilgileri ülkemiz sanayisine uyarlayabilen nitelikli, iş becerisi yüksek ve konusunda uzman ara eleman yetiştiren bir programdır.


Elektroniğin sanayide kullanılmasının ilkelerini açıklayan bir alandır . Elektronik Teknikeri, temel elektronik konusunda yeterli bilgiye sahip sanayide kullanılan elektronik sistem ve ekipmanları tanıyan, özelliklerini bilen, bilgisini endüstriyel sistem ve ekipmanlara uygulayabilen kişidir. Tekniker, uygulama becerilerine sahip ,ileri bilgi teknolojilerindeki gelişmelere açıktır .Bu amaçlar için gerekli teorik ve uyğulamalı eğitimi alır.

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Kenan Haktanırlar
Sekreter
Personel Fatma Topuz
Tarihçe
Bölüm 1991 yılında kurulmuştur. Bölümde 3 öğretim görevlisi ve 1 elektronik teknikeri görev yapmaktadır. Bölüm ile ilgili faaliyetler öğretim elemanları ve Balıkesir Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ile beraber tasarlanmaktadır. Bölümde temel eğitim, günümüzde geçerli bilimsel ve teknolojik sağlam bir meslek eğitimi laboratuvar uygulamalarıyla desteklenerek profesyonelce çalışmalar sağlanmaktadır. Elektronik Teknolojisi programında dersler; gerekli teorik bilgiler, deneysel yetenek ve kabiliyetler, geleneksel ve modern teknolojideki uygulamalara göre verilmektedir. Bölümün laboratuvarları modern araştırma ekipmanları ve bilimsel destek sağlayacak donanımlara sahiptir.Endüstride kullanılan elektrik, analog-sayısal elektronik, mikrobilgisayar ve otomasyon unsurlarını barındıran sistem ve donanımları tanıyan, özelliklerini bilen, bilgisini endüstriyel sistem ve donanımlara uygulayabilen, bakım ve onarımlarını yapabilen, programlanabilir cihazları kullanabilen teknik elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bölümümüzde:

Bilgisayar Laboratuvarı
Öğrenciler yüksekokul bilgisayar laboratuvarını kullanabilirler. Bilgisayar labaratuvarındaki bütün bilgisayarlar internet bağlantısına sahiptir. Bütün bilgisayarlarda derslerde kullanılan uygulama yazılımları ile uygulamalar programları geliştirilebilmektedir.

Temel Elektronik ve Ölçme Laboratuvarı
Temel elektronik ölçümleri , A.C. ve D.C. Devre analizi deneyleriAnolog elektronik deneyleri

Digital Elektronik Laboratuvarı
Digital elektronik ve tasarım sistem deneyleri

Mikrodenetleyiciler/Mikroişlemciler Laboratuvarı
Pic uygulama ve tasarım /Mikroişlemciler program geliştirme uygulamaları

Programlanabilir Mantıksal Denetleyiciler (PLC) Laboratuvarı
PLC uygulamaları Kütüphane Öğrencilerin yararlanması için Üniversitesi merkez kütüphanesi mevcuttur.

Merkez Kütüphane
Kazanılan Derece
Önlisans
Kabul Koşulları
Meslek liselerinin elektronik, elektrik, gemi elektroniği, uçak bakım teknisyenliği, kontrol ve otomasyon sistemleri bölümlerinin birinden mezun olanlar “Endüstriyel Elektronik” ön lisans ve ön lisans (uzaktan eğitim) programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almaları gerekir.

Üst Kademeye Geçiş
1. Lisans Programlarına Sınavlı Dikey Geçişler.

Bu programdan mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan “dikey geçiş sınavı” na katılmaları ve yeterli puanı almaları durumunda, aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş için tercih yapabilmektedirler.

2. Özel ve Kamu Kuruluşlarında okulda kazandığınız bilgi ve beceri kapsamında görev üstlenebilirsiniz.
Mezuniyet Koşulları
Belirlenen ders kredi sayısını ve uygulamalı staj çalışmasını bitiren ögrenciler mezun olabilirlerBir öğrencinin mezun olabilmesi için en az 120 AKTS ders alması ve genel not ortalamasının en az 2.00/4.00 olması gerekir. Ayrıca zorunlu 30 günlük stajını "başarılı" olarak tamamlaması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Elektronik Teknikeri özellikle 2.sınıfta sayılan herbir meslek dersi için uzmanlaşıp, bu alanlarda çalışabilirler. Gerek kamu gerekse de özel sektörde aşağıdaki alanlarda çalışabilecekleri gibi, kendi işlerini de kurabilirler.

Ses sistemleri, salon, stüdyo ve meydanların seslendirilmesi
Teknik servisler, bakım-onarım birimleri
Elektrik-elektronik montaj ve demontaj işleri
Mikrokontrolör programlama
Güç elektroniği
Elektrik-elektronik cihaz imalat fabrikaları
Elektronik tasarım büroları
Kontrol sistemleri
Güvenlik sistemleri
Tıp elektroniği
Ölçme ve Değerlendirme
Ders içeriğine göre değişmekle beraber genellikle:
%40 arasınav
%60 yılsonu sınav başarılarının toplamı olarak uygulanır



https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4820