Turizm ve Otel İşletmeciliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Program İçeriği

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dili

 Türkçe

Bölüm Başkanı 

Prof. Dr. Kudret GÜL

Bölüm ECTS ve Erasmus Koordinatörü

Prof. Dr. Kudret GÜL

Koordinatör Yardımcısı

Öğr. Gör. Dr. Özlem ARI

Bölüm Sekreteri

Fatma TOPUZ

Süresi (Yıl)

 2

Azami Süresi (Yıl)

 4

Kontenjanı

 60 (I. Öğretim), 40 (II. Öğretim)

 

 

Staj Durumu

 Var

Mezuniyet Ünvanı

 

ÖSYM Tipi

 

 

Tarihçe

 
 

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında Ön Lisans derecesi almaya hak kazanırlar.


Kabul Koşulları

Meslek Yüksekokulu programlarının birinci sınıflarına öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen seçme ve yerleştirme sınavları sonuçlarına göre yapılır. 


Üst Kademeye Geçiş

Öğrenciler, iki yıllık ön lisans diplomalarını aldıktan sonra dikey geçiş sınavında başarılı olanlar ve akademik ortalaması iyi olanlar üniversitelerin ilgili bölümlerine ya da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinin İşletme bölümlerine sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilmektedirler, devamında da akademik olarak yüksek lisans ve doktora yapabilirler.


Mezuniyet Koşulları

Ön lisans diploması verilebilmesi için, öğrencinin genel not ortalamasının en az 2.00 olması ve 30 iş günü stajın yapılması/alan uygulamalarından başarılı olması gerekmektedir. Mezuniyet genel not ortalaması 4.00 üzerinden hesaplanır ve öğrenim durumu belgesi üzerinde belirtilir.

 

İstihdam Olanakları

Mezun öğrencilerimiz otelcilik sektöründe, yiyecek-içecek sektöründe, seyahat acentalarında, hava yolu ve diğer ulaştırma sektörlerinde, eğlence ve dinlence sektörlerinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler. Yasal şartları sağladıktan sonra da kendi iş yerlerini açıp çalışabilirler.


Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar 100 üzerinden değerlendirip, ara sınav, ödev, proje gibi çalışmaların %40'ı dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Kudret GÜL
Sekreter
Bölüm Sekreteri Fatma TOPUZ.
Tarihçe
Turizm ve Otel İşletmeciliği programı 1976 yılında kurulan Balıkesir Meslek Yüksekokulu'nun en köklü programlarından biridir. Yıllar içinde programımız hızla gelişmiş, bugün 3 öğretim üyesi kadrosu ile eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Öğretim elemanlarımızın tümü hem sektör hemde akademik tecrübeye sahiptir. Programımız, bu özelliği ile uluslararası standartlarda eğitim vermekte olup, turizm alanında eğitim veren önlisans kurumları arasında oldukça iddialıdır. Programımız, bugüne kadar turizm sektörüne binlerce nitelikli ara yönetici statüsünde mezun kazandırmıştır. Mezunlarımız arasında sektörde otel sahibi, acenta sahibi, genel müdür, yiyecek-içecek müdürü vs. en üst düzeylere gelmiş çok sayıda eski öğrencilerimiz bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Önlisans
Kabul Koşulları
Öğrencilerimizin programa kayıt yaptırabilmesi için alan dışı öğrencilerin YKS (TYT) sınavından yeterli puanı alması gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
1) Mezun öğrencilerimiz ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş sınavında (DGS) yaklaşık 220 ve üzerinde puan alması durumunda 4 yıllık turizm fakültelerine ve yüksekokullara geçiş (doğrudan 3. sınıfa intibak) yapabilmektedir. Her yıl mezun öğrencilerimizin yaklaşık %5-10'u bu sınavı kazanmaktadır. Bu oran Türkiye'de önlisans eğitimi veren kurumlar arasında en üst sıralardadır.
2) Mezun öğrencilerimiz dilerse, Açık Öğretim Fakültesi Turizm ve Otel İşletmeciliği ile İşletme programlarına da 3. sınıftan itibaren kayıt yaptırabilmektedirler.
3) Mezun öğrencilerimiz 2013 yılından itibaren Avrupa ülkelerindeki herhangi bir üniversitedeki turizm bölümlerine de (karşı taraf kabul etmesi durumunda) 3. sınıftan itibaren kayıt yaptırabileceklerdir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerimiz her dönem 30 AKTS'den az olmamak kaydıyla 4 dönemde toplam 120 AKTS alması koşuluyla mezun olabilmektedir. Her AKTS toplam 25-30 saat arası işyüne sahiptir. Not derecelendirmede harfli sistem uygulanmakta olup, öğrencinin mezun olabilmesi için tüm dönemlerin ortalaması en az 1.8 olması gerekmektedir. Öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması 1.8 ile 2.0 arasında olması durumunda sadece DD olan derslerden, 2.0 ve üzerinde olması durumunda ise DC olan derslerden sorumlu geçebilmektedir. Ayrıca her öğrencinin mezun olabilmesi için 30 işgünü olan stajını yapması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun öğrencilerimiz sektörde kolaylıkla iş bulabilmektedir. Mezunlarımızın turizm sektörünün ç;ok geniş yelpazesinde; otel işletmelerinde, acentalarda, tatil köylerinde, havayollarında, gemilerde, restaurantlarda, gıda işletmelerinde, pastanelerde ve bazı kamu kurumlarında istihdam olanakları bulabilmektedir. İrili ufaklı kendi işyerini açan çok sayıda mezunumuzda bulunmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her dönem en az bir ara sınav ve dönem sonunda da bir dönem sonu sınavı yapılır. Ara sınavlar %40, dönem sonu sınavı %60 üzerinden değerlendirilir. Değerleme harfli sisteme göre yapılır. Uygulama ve laboratuvar ağırlıklı derslerde değerlendirme kriterleri her dersin öğretim elemanınca belirlenir. Ancak bu derslerin öğretim elemanı değerlendirme kriterlerini her dönemin başında ilan etmek zorundadır.



https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4840