Biyoloji - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği


  1. Genel Biyoloji ABD: Genel biyoloji, yaşamın temel prensiplerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu alanda organizmaların yapıları, işlevleri, evrimi, çeşitliliği ve etkileşimleri üzerine araştırmalar yapılır. Hücre biyolojisi, genetik, evrim biyolojisi, ekoloji gibi alt dalları vardır. Genel biyoloji, diğer biyolojik disiplinlerin temelini oluşturur ve yaşamın karmaşıklığını anlamamıza yardımcı olur.




  2. Zooloji ABD: Zooloji, hayvanların evrimi, anatomisi, fizyolojisi, davranışları ve dağılımları gibi konuları inceleyen bir bilim dalıdır. Bu alanda araştırmacılar, hayvanların sınıflandırılması, çevresel etkiler, adaptasyonlar ve türler arası ilişkiler gibi konuları çalışır. Zooloji, hayvanların yaşamını ve çeşitliliğini anlamamıza yardımcı olur.




  3. Moleküler Biyoloji ABD: Moleküler biyoloji, yaşamın temel birimleri olan moleküllerin yapısını, işlevlerini ve etkileşimlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu alanda araştırmacılar, DNA, RNA, proteinler ve diğer biyomoleküllerin nasıl sentezlendiğini, düzenlendiğini ve işlev gördüğünü araştırır. Moleküler biyoloji, genetik, hücre biyolojisi, biyoteknoloji ve tıp gibi alanlarda önemli bir rol oynar.




  4. Botanik ABD: Botanik, bitkilerin evrimi, anatomisi, fizyolojisi, ekolojisi ve sınıflandırılması gibi konuları inceleyen bir bilim dalıdır. Bu alanda araştırmacılar, bitki hücrelerinin yapısı, fotosentez, bitki metabolizması, bitki çeşitliliği ve bitkilerin çevresel etkileri gibi konuları çalışır. Botanik, tarım, ilaç, ormancılık ve çevre koruma gibi alanlarda önemli uygulamalara sahiptir.




  5. Hidrobiyoloji ABD: Hidrobiyoloji, tatlı su ekosistemlerindeki organizmaları ve bu ekosistemlerin yapılarını, işlevlerini ve etkileşimlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu alanda araştırmacılar, göller, nehirler, akarsular ve sulak alanlar gibi sucul ortamlarda yaşayan bitki ve hayvanların biyolojisini ve ekolojisini araştırır. Hidrobiyoloji, su kaynaklarının korunması, su kirliliği kontrolü ve balıkçılık gibi alanlarda önemli katkılar sağlar.




Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Kemal ÇELİK
Sekreter
Personel DURAN KAVŞAK
Tarihçe
Bölümümüz, 1993-1994 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır.

Bölümde 10 Profesör, 1 Doçent ve 2 Dr. Öğretim Üyesi olmak üzere, kendi alanlarında deneyim sahibi olan 13 öğretim üyesi görev yapmaktadır.

Bölümde, Botanik, Genel Biyoloji, Hidrobiyoloji, Moleküler Biyoloji ve Zooloji Anabilim Dalları mevcuttur. Bölümün amacı, biyolojinin önemini kavramış, çağdaş, bilimsel düşünceye sahip ve biyolojik problemlere çözümler üretebilen öğrenciler yetiştirmektir. Öğretim elemanı kadromuz, bu amaca hizmet edebilecek yeterli bilgi birikimi ve deneyime sahip bir kadrodur. Çağış yerleşkesi'ndeki binamızda, öğrenci laboratuvarlarının yanı sıra Herbaryum, Ekoloji, Fizyoloji, Hidrobiyoloji, Mikrobiyoloji, Moleküler Biyoloji ve Zooloji araştırma laboratuvarları bulunmaktadır.

Kuruluşundan günümüze kadar bölüm başkanlığı görevi sırasıyla, Prof. Dr. Nasuh ÖDER (1993-1995), Yrd. Doç. Dr. Fazıl ÖZEN (1995-1997), Prof Dr. Bayram YILDIZ (1997-1998), Doç. Dr. Fazıl ÖZEN (1998-1999), Prof. Dr. Gülendam TÜMEN (1999-2002), Prof Dr. Bayram YILDIZ (2002-2004), Prof.Dr. Fazıl ÖZEN (2004-2006), Prof. Dr. Gülendam TÜMEN (2006-2020), Prof. Dr. Hatice TORCU KOÇ (2020-2023), Prof. Dr.. Kemal ÇELİK (2023-...) tarafından yürütülmüştür.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Üniversite Tanıtım Kataloğu’nda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı’nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Biyoloji alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora programlarına başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin genel not ortalaması 2.00/4.00 olmalı ve hiç bir dersten başarısız olmamalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız gıda, analiz, kalite kontrol, toksikoloji laboratuvarlarında, hastanelerin araştırma laboratuvarlarında, bilimsel cihaz ve kimyasal şirketlerin satış ve servis bölümlerinde çalışma olanağı bulabilirler. Aynı zamanda üniversitelerde akademik kariyer yapabilir, gerekli pedagojik formasyona sahip olanlar ise öğretmen olma imkanına sahip olabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınav değerlendirme kuralları, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Kurs Kataloğu bölümündeki ilgili derse bakınız.



https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4956