Sosyoloji - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Bölümümüzde verilen dersler Fakültemizce bölümümüze tahsis edilmiş olan G403, G404, G405 ve G406 nolu sınıflarda verilmektedir. 


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Fahri ÇAKI
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Barış ŞENTUNA
Sekreter
Bölüm Sekreteri DURAN KAVŞAK
Tarihçe
Bölümümüz, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Bölümümüz Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından Mart 2018’de akredite edilmiştir. Bölümde 2 Profesör ve 3 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere, kendi alanlarında deneyim sahibi olan 5 öğretim üyesinin yanı sıra 1 öğretim görevlisi ve 4 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Bölümde, Genel Sosyoloji ve Metodoloji, Sosyal Yapı ve Değişme, Kurumlar Sosyolojisi ve Uygulamalı Sosyoloji Ana Bilim Dalları mevcuttur. Bölümün amacı, sosyolojinin önemini kavramış, çağdaş, bilimsel düşünceye sahip ve sosyolojik problemlere çözümler üretebilen öğrenciler yetiştirmektir.
Kazanılan Derece
Bu bölüm yüksek öğretimde Sosyoloji alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp program yeterlilikleri sağlandığında Sosyoloji alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi üniversite Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurt dışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planında belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Sosyoloji alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora programlarına başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin genel not ortalaması 2.00/4.00 olmalı ve hiç bir dersten başarısız olmamalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan ve mezun olan öğrenciler, isterlerse akademik çalışma yapabilirler, isterlerse sosyolog olarak çeşitli kamu kurumları ve özel sektörde faaliyet gösteren araştırma şirketlerinde görev alabilirler. üniversite, orta öğretim, araştırma, medya, halkla ilişkiler şirketleri, ceza ve tutuk evleri, hastane yönetimleri, DPT (Devlet Planlama Teşkilatı), Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), ticaret ve sanayi odaları, yerel yönetimler, Vakıf, STK ve gönüllülük esasıyla çalışan kuruluşlar sosyologların çalışabilecekleri kurumlardan bazılarıdır. Akademik çalışma yapmak isteyenler sosyoloji alanında bir yüksek lisans programına başvurabileceği gibi kabul eden diğer bilim dallarına da başvurabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı vb. gibi) ve bunlara ait oranlar, dönem başında öğrencilere dağıtılan ya da web sitesinde yayınlanan müfredat programlarında ve ders izlencelerinde (“syllabus”) belirtilir. Final sınavları, üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları; ara sınav, final sınavı notları ile dönem içinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim elemanı tarafından verilir. Ara sınav ve/veya final sınavı yapılmayacak olan dersler, ilgili bölüm başkanlıkları ve yüksek okul müdürlükleri tarafından belirlenerek öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na iletilir ve bu derslere ait dönem sonu başarı notları, öğrencilerin dönem boyunca yürüttükleri çalışmalara göre belirlenir.



https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4966