Çevre Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Çevre Mühendisi
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Burhanettin FARİZOĞLU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Baybars Ali FİL
Sekreter
Bölüm Sekreteri Mete ERCAN
Tarihçe
Çevre Mühendisliği bölümümüzde 2003 yılı itibariyle Yüksek Lisans öğretiminde, 2006 yılı itibariyle Örgün Öğretim Lisans Öğretiminde, 2009 yılı itibariyle de İkinci Öğretim Lisans Öğretiminde (İ.Ö.) ve 2012 yılı itibariyle de Doktora Öğretiminde faaliyetlere 1 profesör, 2 doçent, 4 yardımcı doçent, 5 araştırma görevlisi ve 2 uzman olarak toplam 14 kişi ile devam edilmektedir. Bölümümüzde halen eğitim öğretim uygulamaları ve araştırma amaçlı kullanılabilecek 3 adet laboratuvar bulunmaktadır. Araştırma faaliyetleri kapsamında TÜBİTAK ve Balıkesir Üniversitesi Araştırma Projeleri birimi tarafından desteklenen projeler yürütülmektedir. Bölümümüzde projelerin yanında yüksek lisans ve doktora tez çalışmaları da yürütülmektedir. 4 yıllık lisans eğitim-öğretimini tamamlayan mezunlarımız Çevre Mühendisi ünvanı almaktadır. Öğrencilerimize Çevre Mühendisliği alanındaki çalışmalarına yön verecek temel dersler teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Bölüm akademik olarak iki anabilim dalı olarak organize edilmiştir;
1. Çevre Bilimleri
2. Çevre Teknolojileri
Kazanılan Derece
Çevre Mühendisi, Lisans
Kabul Koşulları
Çevre Mühendisliği Bölümüne lise diplomasına sahip ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YGS ve LYS sınavları neticesinde gerekli sayısal türünde puan (MF-4) alan öğrenci kabul edilmektedir. Ayrıca, Çevre Mühendisliğine dikey geçiş (ön lisans mezunları için) ve yatay geçiş (diğer üniversitelerin Çevre mühendisliği bölümlerinden) öğrenciler de, önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesine göre, kayıt yaptırabilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans programlarında 120 AKTS vardır ve minimum 21 ulusal kredi sağlayacak en az yedi ders, bir seminer dersi ve tezden oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz ve "geçer/kalır" olarak değerlendirilir. Yüksek Lisans programlarının süresi dört yarıyıldır.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin genel not ortalaması asgari 2.00/4.00 şartı sağlamalı (başarısız notunun olmaması gerekir), 240 AKTS kredisi karşılığı ders almış olmalı ve Stajlarını başarılı olarak tamamlamış olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız; İçme Suyu Temini ve Arıtımı Kentsel ve Endüstriyel Atık Suların Arıtımı Evsel ve Katı Atıkların Bertarafı Hava Kirliliği Kontrolü Toprak Kirliliği Kontrolü ve Islahı Çevresel Etki Değerlendirme Temiz Üretim Teknolojileri Geliştirme Atık Esaslı Yenilenebilir Enerji Üretimi Gibi konularla ilgili olarak aşağıda belirtilen kurumlarda çalışabilmekte ve iş olanakları gün geçtikçe artmaktadır.
-Sanayii Kuruluşları
-Mühendislik ve İnşaat Şirketleri
-Çevre Danışmanlık Firmaları
-Kamu Kurum ve Kuruluşları (İller Bankası, DSİ, Karayolları, OSB, Arıtma Tesisleri, vb.)
-Bakanlıklar (Çevre ve Şehircilik, Su ve Orman, vb.) -Araştırma Kuruluşları (TÜBİTAK, vb.)
-Sivil Toplum Kuruluşları
-Belediyeler
-Sanayii ve Meslek Odaları
-Üniversiteler
Ölçme ve Değerlendirme
Alınan her ders için, öğrenciye öğretim elemanı tarafından aşağıdaki notlardan biri verilir.Harf notları, not dereceleri ve yüzdelik karşılıkları aşağıda verilmiştir:

Nümerik Sistemde Notlar Kredili Sistemde Notlar
84-100 AA 4.00
77-83 AB 3.70
71-76 BA 3.30
66-70 BB 3.00
61-65 BC 2.70
56-60 CB 2.30
50-55 CC 2.00
46-49 CD 1.70
40-45 DC 1.30
33-39 DD 1.00
0-32 FF 0.00

Değerlendirme Şeması Açıklama
85-100 Çok İyi
70-84 İyi
60-69 Geçer
0-59 Kalır

Sınavlar, değerlendirme ve notlandırma ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki linkten erişilebilir. http://www.balikesir.edu.tr/bau_yonetim/yukleme/birim/56/bau_egitim_ogretim_ve_sinav_yonetmeligi.doc



https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5242